Kirkot on perinteisesti rakennettu suuriksi ja näyttäviksi. Näin on ilmennetty uskonnon valtaa maallisen vallan ylitse. Kirkkojen seinät ja usein myös katot on koristeltu uskonnollisaineisin maalauksin ja freskoin. Lasimaalauksin koristeltavia värikkäitä ikkunoita unohtamatta. Niin ikään alttariosat on verhoiltu näyttävin kankain ja ristiinnaulitun Jeesuksen kuva lepää alttarin yläpuolella. Varsinaisen kirkkolaivan yleisölle tarkoitettu osa on kalustettu massiivisin yhtenäisin tuolirivistöin, joiden istuinmukavuus ei ole ollut suunnittelun lähtökohtana.
Askel mahtipontisesta vaatimattomaan
Modernit kirkkorakennukset alkavat olla edeltäjiään hieman vaatimattomampia ja nykyaikaiseen ympäristöön ja arkkitehtuuriin paremmin sopivia – eivät toki siitä huolimatta vähemmän näyttäviä. Nykykirkkojen sisustus on suunniteltu toimivaksi ja istuimetkin ovat ergonomisempia kuin edeltäjänsä. Suunnittelussa on otettu huomioon myös muu kirkossa tapahtuva toiminta kuin vain jumalanpalvelukset. Tämän päivän kirkossahan saatetaan järjestää esimerkiksi musiikkikonsertteja!
- Kontulan Mikaelin kirkko
Helsingissä sijaitseva Kontulan Mikaelin kirkko on esimerkki modernista kirkkorakentamisesta. Rakennus valmistui vuonna 1988 ja se on päällepäin moderni rakennus ja poikkeaa täysin siitä mahtipontisesta tyylistä, joka ennen leimasi kirkkorakennuksia.
Kirkon katolla on liehuva arkkienkeli Mikael, joka pitää ristiä kädessään. Alttaritauluna on maalaus, joka sisältää moderneja uskonnollisia vertauskuvia. Istuinrivistöt ovat keveitä ja ajattoman tyylikkäitä ja helposti siirreltävissä. Tällaisia trendikkäitä kalusteita tarjoaa muun muassa Furniturebox. Katosta rytmikkäästi roikkuvat valaisimet puolestaan luovat tunnelmaa ja tuovat valoa sinne, missä sitä tarvitaan.
- Kannelmäen kirkko
Kannelmäen kirkko Helsingissä on oma arkkitehtoninen nähtävyytensä. Sen kotaa tai telttaa jäljittelevä muoto haastaa perinteisen käsityksen kirkkorakennuksen olemuksesta. Erikoisen kirkon ovat suunnitelleet Marjatta ja Matti Jaatinen, ja se valmistui vuonna 1968. Rakennuksen muodon lisäksi sen ulkoisena silmiinpistävänä tunnuksena ovat sen pitkät, ylös asti ylettyvät ikkunat.
Sisustus on varsin yksinkertainen ja antaa suuren tilavaikutelman. Istuimet ovat puisia ja ne on verhoiltu aavistuksen kellertävällä kankaalla. Alttaritaulu on vähintäänkin huomiota herättävä lasimaalaus. Valaistus on järjestetty osittain epäsuorasti, joka osaltaan pehmentää muuten massiivisia seinäpintoja ja tukena on käytetty spottivaloja.
- Aitolahden kirkko
Aitolahden kirkko Tampereella on nimeltään Suojamuuri. Hyvin kuvaavasti, sillä rakennus on saanut nimensä sen massiivisesta kaarevasta tiiliseinästä, jonka ovat suunnitelleet arkkitehdit Karvala, Koskinen ja Röyhä. Sisustuksen suunnittelusta vastasi Taina Väisänen.
Kirkko on rakennettu tiilistä, lasista ja teräksestä. Lattiat ovat graniittia ja puuosat vastaavasti koivua, joka on lämpökäsitelty. Kirkkosalin istuimina ovat selkänojalliset koivuiset sohvat, jotka on verhoiltu kirkon tiilien sävyyn ja luovat näin tilaan harmonista kokonaisvaikutelmaa. Alttari on puhtaan valkoinen ja luo vaikuttavan kontrastin mustalle graniittilattialle. Lisätunnelmaa vierailijoille luo myös epäsuora valaistus.