Kunnioita kristillistä tilaisuutta oikeilla jalkineilla

Kristillisen historian aikana on nähty mitä erilaisia jalkineita. Ainakin vanhemmalle sukupolvelle on tuttu kristillinen sanonta ”kulkea apostolinkyydillä”. Tällä tarkoitetaan siis jalan kulkemista eli kävelyä. Apostolien aikaan matkaa tehtiin varmasti paljain jaloin, kun taas tämän päivän kristillisen tien kulkijalle on tarjolla miellyttäviä jalkineita.

Kenkien historia on pitkä. Missourissa tehdyt löydöt viittaavat jonkinlaisia jalkineita käytetyn jo 8000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Egyptiläisissä maalauksissa 3300 vuotta eKr. on hahmoilla ollut jaloissaan kengät. Sandaalit olivat roomalaisten käytössä 1000-luvulle asti, ja niistä kehittyi sittemmin yksinkertaisia saappaita.

 

Keskiajan kengät olivat näyttäviä, sillä niissä saattoi olla jopa puolimetriset kärjet, joskin varmasti niiden käytännöllisyydessä saattoi olla toivomisen varaa. Noihin aikoihin keksittiin myös korkokengät, joita nykyään näkee paljonkin kristillisissä tapahtumissa.

 

Kenkäteollisuuden historiaa
1700-luvulla kenkäteollisuuden kehittyminen johti sarjatuotannon alkamiseen. Samalla perustettiin ensimmäisiä kenkätehtaita, kun taas ompelukoneen keksiminen helpotti kenkien valmistamista 1900-luvulle tultaessa. Tuolloin naisten muodin suosituimpia tuotteita olivat mustat saappaat, vaikka esimerkiksi hameet olivat niin pitkiä, että kengistä näkyi useimmiten vain kärjet. Miehet käyttivät puolestaan mustia nahkakenkiä, joten monissa kristillisissä kuvituskuvissa niitä näkyy edelleen.

 

Synteettiset materiaalit mahdollistivat erilaisien kenkämallien valmistamisen, ja jalkineisiin alkoi ilmestyä erilaisia värejä. Muovi ja vinyyli alkoivat yleistyä kenkien materiaaleina 1960-luvulla. Suomessa maaseudulla käveltiin aikoinaan perinteisissä tuohivirsuissa tai suutarien tekemissä mittatilausjalkineissa, joten niitä näkyy edelleen tuon ajan kristillisissä tapahtumissa otetuissa kuvissa.

 

Valitse kristilliseen tilaisuuteen sopiva jalkine
Nykypäivänä kenkien valikoima on lähes rajaton, joten kristillisiin tilaisuuksiin, kuten kirkossa käyntiin tai ristiäisiin, voi valita mieleisensä vaihtoehdon. Entisajan tyyliin ihmisillä oli kenties vain yhdet kengät, joita sitten käytettiin lähes joka tilanteessa, kun taas nykyään jokaiseen tilaisuuteen löytyy takuulla sopivat jalkineet. Harva voi kuvitella menevänsä kumisaappaissa esimerkiksi ristiäisiin, sillä sitä pidettäisiin nolona etikettivirheenä.

 

Monen yleisin kristillinen tilaisuus, jossa voi käydä lähes vuosittain, on häät. Onkin vieraana tärkeää ottaa huomioon etiketti, joka usein ilmaistaan kutsukortissa. On erittäin olennaista, että kengät eivät ole liian erikoiset ja varasta huomiota, vaan muistaa kunnioittaa tilaisuuden luonnetta.

 

Kenkien etsintään kannattaa varata paljon aikaa, sillä on hyvä tarkastaa, että jalkineet sopivat yleisesti asuun. Esimerkiksi Clarks tarjoaa erinomaisia vaihtoehtoja, joiden joukosta löytyy varmasti jokaiseen makuun sopiva jalkine. Hyvä ja oikein valittu kenkä on mukava ja myös jalkaa sekä askellusta tukeva ja tarpeen mukaan joustava. Tällä tavalla jaksaa olla pitkäänkin juhlimassa häissä.